Myretuen
Da jeg besøgte min biotop i forrige uge fik jeg øje på en myretue(billede af tuen er at finde her på min blog).Jeg besluttede mig for at jeg ville undersøge hvad en myretue egentlig er.Jeg er kommet frem til følgende:
En myretue er en kegleformet bunke af grannåle, barkstykker eller andre plantedele som et myre samfund har bygget og derefter bor i.. ("Den danske ordbog")
Myretuer kan blive meterhøje og have mange meter i omkreds, den kan også have både en underjordisk og en overjordisk del.
I et myre samfund bor der hanner, frugtbare hunner (dronninger) sterile hunner (arbejdere) nogle samfund har flere dronninger . ("Gyldendal Den store danske")
Hvem er det så der bor i disse tuer:
I verden kendes der 9500 arter af myrer, i Danmark lever der ca. 50 arter. Størrelsen er fra få mm op til flere cm. Myrer kendes på deres stilk som er et område med 1-2 led mellem bryst og bagkrop.
Stilken har 1-2 små knuder eller skælformede udvækster.
De har lange knæbøjede følehorn og munden er bidende med kraftige kindbakker.
Hunmyren har bagerst en brod med en giftkirtel som ses og mærkes hos arten Myrmica og Tetramorium. der lever i Danmark. Andre arter i Danmark, som fx Lasius, Formica og Camponotus . mangler brodden og forsvarer sig i stedet ved at bide og sprøjte gift i såret.("Gyldendal Den store danske")
Skulle I få lyst til at undersøge noget mere om de overstående myrearter kan jeg varmt anbefale "Felthåndbogen Fugleognatur.dk"
Ingen kommentarer:
Send en kommentar