UDELIV

UDELIV
UDELIV

onsdag den 21. maj 2014

Min udfordringsopgave....

Da jeg fik til opgave at udfordre mig selv værkstedsfagligt, kom jeg frem til den beslutning at jeg ville prøve at male et maleri.
Jeg havde inden dette projekt, aldrig i mit voksenliv malet et billede før. Tror det der har holdt mig tilbage har været præstationsangst, frygten for at jeg ikke er en dygtig nok "kunstner". 
Men efter dette projekt må jeg erkende, at det for mig  slet ikke har  handlet om det endelige produkt, altså maler-resultatet, men istedet processen. 
Jeg har nydt at eksperimentere med materialerne, jeg har bare ladet mine hænder få frit løb, og så har jeg virkelig slappet af og siddet i "min egen verden" når jeg har malet. For mig har det været den rene meditation.

Jeg har valgt at male med akrylmaling, da jeg havde undersøgt at det er nemt at male med, samt det har en hutig tørretid. Det at det har tørret så hurtigt, har været med til  at give mig  et hurtigere arbejdsflow. Akrylmaling er også vandafvisende, og man kan derfor male ovenpå, uden farverne bliver blandet sammen.


Ligesom malingen har jeg købt mine lærreder i  HB (Harald Nyborg) til rimelige priser. Lærrederne er kraftige og af 100 % bomuld. De er  håndudspændt på en ramme, og så  er de velegnet til akrylmaling



Mit bordstaffeli er også købt i  HB, det har jeg været rigtig glad for at bruge, da det har været flytbart. Når solen har skinnet, har jeg malet i min udestue, da sollys giver en masse positiv energi. Ellers har jeg malet i " Kamillas atelier". Et værksted jeg har lavet i min stue, da vi kun bor i et lille hus. Jeg har dækket af med plastic og stillet små borde op, så jeg har haft noget at stillet af på. Det har været vigtigt med rummelighed.



Til at begynde med, brugte jeg plastic palet, men efterhånden  fandt jeg ud af, at jeg bedre kunne lide at bruge bare en træplade, da den var nemmere at blande farver på.




Så er jeg ellers kommet igang med at male, (dette er det første jeg maler), men hold da op hvor har jeg malet ovenpå mange gange siden. Idag er billedet et helt andet. Jeg har valgt at kalde det " Præstationsangst".Det tager jeg med på min udstilling på seminariet.



Da mit første billede endte med at blive noget abstakt, syntes jeg mit billede nr. 2 gerne måtte ligne noget, og det besluttede jeg så skulle være et naturbillede.
Motiverne er valgt ud fra, at jeg elsker vand, det har en beroligende effekt på mig. Jeg har læst at når man skal male landskaber, starter man med at male det der er længst væk. Derfor startede jeg med en himmel, så kom den grønne ø og til sidst det smukke blå vand. Jeg har i vandet brugt mange blå nuancer, for at det skal ligne at der er bevægelse i vandet.



Egentlig troede jeg at jeg var færdig med dette billedet af vandet, men ved at have gået og kigget på det i en del dage, syntes jeg det manglede noget, det var for bart. Derfor gav jeg den grønne ø en masse farverige blomster og træer. Som afslutning på det malede jeg en lille vandkant, hvor jeg ekperimenterede med at male dunhammere, som jeg så tit ser, når jeg går tur med hundene ved søen. Det har været sjovt at prøve og male et landskab, og jeg er selv ganske godt tilfreds med det jeg fik malet, da det der kom ud på lærredet, var det billede jeg havde oppe i hovedet (næsten da....)



Ved dette billede er jeg inspireret igennem alle de malerier jeg tit har set med forskellige menneske skikkelser. Jeg syntes billedet symboliserer varme/kærlighed.. Børn, unge og gamle står tæt sammen. Derfor har jeg også valgt at kalde dette billede for "Fællesskabet". Som man kan se hænger det allerede på min stuevæg, det gør mig nemlig glad at kigge på.




Det her har været min dagbog jeg har brugt undervejs i forløbet, heri har jeg skrevet de tanker og følelser, der dukkede op imens jeg malede. Det har været ret lærerigt, da jeg indså hvor mediterende det var for mig at male. Ovenpå en lang arbejdsdag blev det mit frirum. Når jeg malede fik jeg reflekteret  over en masse.




Her ses et af mine lidt mere fjollede billeder, hvis jeg selv skal sige det. Jeg startede med at male hele lærredet brunt. Det blev for dystert mente jeg." Det må have noget 
grønt"  tænkte jeg, da grøn altid lysner, igen fik naturen sin indflydelse, kan man sige. Pludselig fik jeg lyst til at male en masse sjove mennesker, hvad de forestiller bestemmer øjnene der ser. Min nevø på 6 år mener fx. at manden (nr. 4 fra venstre) ligner hans bedstefar der var skortensfejer. Billedet hedder "Mangfoldighed". 




Så blev der ellers malet huse i forskellige typer, meningen med maleriet var at det skulle indeholde mange farver, derfor fik jeg blandet en masse maling. Hvorfor det kom til at se sådan ud aner jeg faktisk ikke, jeg gik total i flow. Den fik ikke for lidt med penslen. 



Her ses det færdige billede af de farverige huse, der flyver rundt..  Jeg syntes selv det er et super iøjefaldende maleri der sætter en masse tanker og fantasier igang.For hvem mon bor i de skøre huse? Og hvorfor flyver de, bliver man ikke rundtosset af at bo der? Dette billede blev det sidste jeg malede for denne omgang. Det blev mit afslutningsværk i udfordrings projektet. Dog er jeg slet ikke færdig med at male, det er noget jeg vil gøre igen når jeg syntes der er overskud til det. Tror helt sikkert at "Kamillas atelier" bliver genetableret i sommerferien. 
At male har fået mig til at erkende at der en en "kunstner" gemt i os alle, og at det som tidligere nævnt ikke kun handler om resultatet, men derimod processen. At male giver mulighed for at udtrykke og bearbejde følelser.

Derfor vil jeg bruge maleaktiviteter i mit pædagogiske virke:

At male åbner op for et læringsmiljø hvor børn har mulighed for at udvikle deres kreative kompetencer.
Det er vigtigt ikke at tage styringen når børn maler, kreativiteten aktiveres ved at man  lader barnet bevare sin forestilling om hvordan en trold  ser ud.
 Man skal  spørge ind til tegningen af trolden, frem for at rette og tro man har facit på hvordan en "rigtig" trold ser ud. Den nysgerrighed og engagement pædagogen viser, sætter skub i barnets kreative udfoldelser, det styrker også selvværdet i det at barnet føler sig hørt.
Når barnet fx. maler et unikt dyr i en sjov farve udvikles fantasien, og som professor ved Institut for uddannelse og pædagogik Stig Broström siger, så er der efterspørgsel på fantasifulde mennesker.(voresborn.dk)



På seminarie indkald d. 13 juni, vil jeg medbringe mine værker.

"Godt råd til alle der overvejer at begynde og male...GØR DET,, det er balsam for sjælen"....



Ingen kommentarer:

Send en kommentar