UDELIV

UDELIV
UDELIV

onsdag den 21. maj 2014

Et besøg i Frøslevlejren


I påsken besøgte jeg Frøslevlejren, som var en tysk interneringslejr der blev bygget i 1944, da Danmark var besat af tyskerne. Der sad flere tusind  i lejren som var sikkerhedspolitis fanger.
Lejren blev bygget, for at undgå deportioner af danskere til koncentrationslejre, men 1.600 fanger blev alligevel sendt afsted stik mod alle aftaler.
Lige efter befrielsen blev lejren brugt til at internere de danske statsborgere, der af modstandsbevægelsen var mistænkt for at have været landeskadelige (landssvigere). Frøslevlejren blev der blev omdøbt til Faarhuslejren. 
Tanken om et museum i Frøslevlejren blev født i 1963 og konkretiseret i 1965 ved at stævne for tidligere fanger.(natmus.dk)
Lejren viser hovedsagligt udstillinger fra tiden 1944-1945, da danskerne stadig var besat.



Lejren er en masse barakker, hvor fangerne boede. Idag fungerer to af dem som museum hvor der forestiller som det så ud dengang, nogle af dem er også efterskole, en anden er udstillinger fra forskellige udstationeringer fx. fra danske soldater i  Afghanistan. Det er tydeligt at se at lejren er meget godt bevaret.
Disse to billeder har jeg  taget oppe fra et af vagttårnene.






Sådan kunne et vagttårn se ud



Skydehullerne på billedet af Adolf H, er fra da lejren blev befriet.








Forskellige våben...







Der boede flere fanger sammen på fange 
stuerne..













Her på tavlen kan man læse navnene på alle de danske fanger der blev sendt i KZ - lejre.


I lejren er der en  mindesten for Preben Erling Andersen, der blev skudt af tysk vagtpost i 1944 (han var den eneste der blev skudt i lejren).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar